Om oss

Jag som driver Målamik heter Maria Görman och är utbildad produktdesigner. Idén till företaget föddes när jag 2018 besökte en keramikmålningsstudio i Storbritannien och direkt föll för att måla keramik. Det var så avkopplande, och jag fick spendera kvalitetstid med min syster som jag var där med, och vi fick dessutom ett användbart föremål ut av det hela.

När jag kom hem letade jag efter var jag kunde göra detta i Sverige och upptäckte att utbudet var tämligen skralt. Jag började då undersöka möjligheterna att starta något eget. Jag gick en utbildning i Tyskland om hur man öppnar en “paint your own pottery studio” och besökte även ett antal studios runtom i Europa.

Jag brinner för att visa andra vilken rolig, avslappnande och kreativ aktivitet detta är och strävar efter att hjälpa folk att skapa minnesvärda och uppskattade föremål.

Vårt tänk kring hållbar utveckling

   Det är viktigt för mig att lämna jorden i bättre skick än vi fick den, och se till att vi har en hållbar väg framåt.
   Till studions ugn väljer vi el från förnybara källor, och försöker bränna när efterfrågan på el är låg.
   Färgen som våra kunder använder innehåller inga tungmetaller eller andra miljöfarliga gifter, och är godkända att användas i kontakt med livsmedel. Deras säkerhetsblad finns att läsa här. Likväl är det inte bra om färgerna åker ut i avloppen då de innehåller glaspartiklar, så vi filtrerar vattnet som penslar och paletter rengjorts i. För att minska på färgsvinnet uppmanar vi våra kunder att inte hälla upp mer än som behövs på polletterna, och när vi kan så återanvänder vi färg som blir över, tex genom att torka dem till färgflagor som kan användas för att dekorera keramik.

   För att hålla nere på miljöpåverkan vid transporter så prioriterar vi keramik som är gjord i Europa, även om vi även har keramik som är gjord i USA, Thailand och Kina också, vilka skeppas med båt.

 

Välgörenhet
Ett par gånger om året gör vi saker för välgörande ändamål. 2021 samlade vi in pengar till Barncancerfonden under våra workshops på Kulturnatten, 2022 gjorde vi två stycken aktiviteter för flyktingbarn från Ukraina där de gratis fick komma och måla keramik. 2022 donerade vi föremål målade av mig till en  välgörenhetsauktion i förmån för Transsammans, och 2023 sålde vi keramik på Transsammans välgörenhetsgala där 1/3 av intäkterna gavs till föreningen.

malamik_om